Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο πραγματισμός και η πραγματικότητα

Στο ερώτημα αν  μπορούμε να γνωρίσουμε ή όχι την πραγματικότητα, ο πραγματισμός δίνει την εξής απάντηση:  το ερώτημα δεν τίθεται σωστά. Δεν μας ενδιαφέρει αν μπορούμε να γνωρίσουμε ή όχι την πραγματικότητα , αλλά αν η γνώση που αποκτήσαμε μπορεί να μας ωφελήσει ή όχι.
Ο πραγματισμός σαν φιλοσοφική θεωρία είναι ιδιαίτερα αποδεκτός στις  Αγγλοσαξονικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στους χώρους των πανεπιστημίων , τόσο των Αγγλικών όσο και των αμερικάνικων.
Κατά τον Αμερικάνο φιλόσοφο James, κάθε τι που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα , είναι και πραγματικό.
Όμως πολλές φορές το μη αληθές  μας βοηθάει  πρόσκαιρα. Απεναντίας ένα ισχυρό και οδυνηρό φάρμακο σε βάθος χρόνου είναι πιο χρήσιμο.
Αλήθεια όμως δεν είναι ό,τι  συμφέρει τον άνθρωπο αλλά αντίθετα, συμφέρει τον άνθρωπο ό,τι είναι αληθινό.
Η κατάκτηση λοιπόν της αλήθειας και του πραγματικού απαιτεί πολύ περισσότερο παρατήρηση , μελέτη , πείραμα και κόπο από την φαινομενική αλήθεια του πραγματισμού.

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχουν αλήθειες και πραγματικότητες, αλλά μόνο ερωτήματα. Εξάλλου, η πραγματικότητα είναι τόσο υποκειμενική όσο και η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή