Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο τριαδικός θεός των Νεοπλατωνιστών

Η σχολή του Πλάτωνα με τον έντονο πνευματικό της κόσμο, εξελίχθηκε  μετά τον θάνατό του και σε αλληλοεπιρεασμό με άλλες φιλοσοφίες ,  έφτασε στο συμπέρασμα στις  τρεις υποστάσεις του θείου.
Κατά τον Πλωτίνο, τον επικεφαλής της ακαδημίας του Πλάτωνα 205-270 μχ , υπάρχουν τρεις υποστάσεις του θεού.

Αυτές είναι το εν , που ταυτίζεται με το αγαθόν, ο νους  και η ψυχή.
Έτσι από το απόλυτο εν , γεννιέται ο νους και από αυτόν η ψυχή , που κατά τον Πλωτίνο είναι δημιουργός όλων των άλλων όντων του κόσμου.
Ο Νεοπλατωνισμός σ΄αυτήν την περίοδο είναι ένα μείγμα μυστικισμού και λογικής και μαζί με τον Στωικισμό και την Εβραϊκή παράδοση , συνετέλεσε στην δημιουργία της μεγάλης θρησκείας του Χριστιανισμού.
Την τριαδικότητα του Θεού παραδέχονταν και άλλες  αρκετές θρησκείες πχ των αρχαίων Αιγυπτίων ,με τον Όσιρη-Ίσιδα και Όρο καθώς και ο Ινδουισμός με τον Βράχμα-Βισνού και Σίβα.
Αλλά και ο διαλεκτικός υλισμός παραδέχεται ότι η Φύση εξελίσσεται διαλεκτικά με την Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση, πάνω όμως σε ρεαλιστική βάση αποκαλύπτοντας αυτό που θολά οι θρησκείες διαισθάνονταν.

2 σχόλια:

  1. Ο χριστιανισμός απλά ήταν πιο δυνατός και εκμεταλλεύτηκε τις συγκρούσεις για εξουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο , κατά αρχήν σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου και την συμμετοχή σου.
    Τα σχόλιά σου τα παρακολουθώ και σε άλλα μπλογκ και είναι πάντα μετρημένα και σοβαρά.
    Ο Χριστιανισμός , στην συγκεκριμμένη περίοδο ήταν ακατανίκητος διότι αντιπροσώπευε την νέα αποχή που ερχόταν-την Μεσαιωνική- σε αντίθεση με την ειδωλολατρία που αντιπροσώπευε τον καταρρέοντα κόσμο της δουλοκτητικής κοινωνίας.
    Ετσι το κάθε τι έχει την θετική πλευρά του καιτην αρνητική που θα φανεί αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή