Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Θετικά και αρνητικά του κινήματος των σοφιστών

Η σημασία των σοφιστών έγκειται ότι έφεραν στο προσκήνιο της μελέτης τον άνθρωπο, την γνώση και την πράξη του. έθεσαν από την αρχή το γνωσιολογικό πρόβλημα , θεμελίωσαν την διαλεκτική και τη λογική, εγκαινίασαν την ψυχολογία , ενδιαφέρθηκαν για τα κοινωνικά προβλήματα, την καταγωγή  της γλώσσας ,
του πολιτισμού, γενικότερα. Οι σοφιστές όμως , πολεμώντας την μυθοκρατική και δογματική σκέψη, κατηγορήθηκαν σαν υπεύθυνοι του μηδενισμού και αμοραλισμού.
Δεν νομίζω ότι αξίζουν αυτής της κατηγορίας αλλά σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών και πολιτικών μεταβολών , όπου όλα ήταν υπό αμφισβήτηση , μέσα σε μια γενική ρευστότητα και αβεβαιότητα , δημιουργήθηκε η ανάγκη να οριστούν  οι έννοιες των πραγμάτων για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συμφωνήσουν σε κάποια βασικά.

1 σχόλιο:

  1. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά. Για αιώνες εξετάζονταν υπό το στενό πλατωνικό πρίσμα (αφού εκείνος ήταν η κυριότερη πηγή μας) κι έτσι συνεχώς υποτιμούνταν. Οι περισσότεροι ήταν υλιστές και στηρίζονταν στη λογική και για αυτό το λόγο η επικράτηση -μέσω χριστιανισμού κι αριστοκρατικών θέσεων- του πλατωνισμού τους εξοβέλισε στην ασημαντότητα και τους ψόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή