Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τι είναι ύλη; Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη

Στο ερώτημα τι είναι ύλη , στην αρχή τα πράγματα φαίνονται απόλυτα ξεκαθαρισμένα και ομαλά.
Όμως , και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της Επιστήμης , η απάντηση στο ερώτημα περιπλέκεται αρκετά και οφείλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.
Ξεπερνώντας τις πρώτες αντιλήψεις μας για τη ύλη και τις ιδιότητές της, βάρος, όγκος ,σχήμα κλπ μπήκαμε στην εποχή όπου η ύλη με την παραδοσιακή της μορφή αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα σύμπλεγμα ύλης-ενέργειας , σε μια πραγματικότητα διαρκώς κινούμενη και σχετική.
Αυτό οδήγησε πάρα πολλούς να αμφισβητήσουν ακόμη και την ύπαρξή της και να ομιλούν για το ,,ξεπέρασμα ,, της και να δημιουργείται μια περιοχή χωρίς σύνορα.
Ο Λένιν, σαν φιλόσοφος, προσέφερε και εδώ κάτι το πολύ ουσιαστικό. Απέδωσε τον σύγχρονο ορισμό της ύλης και ξεκαθάρισε την κατάσταση.
,, Ύλη είναι μια φιλοσοφική κατηγορία που χρησιμεύει για να δηλώσει την αντικειμενική πραγματικότητα,,.
Δλδ λέγοντας ύλη εννοούμε το κάθε τι που υπάρχει έξω από τα όρια της σκέψης μας , υπάρχει ανεξάρτητα από εμάς  και το αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας .
Τελικά όμως και η σκέψη μας δεν είναι μια λειτουργία της ύλης του εγκεφάλου μας?
Τελικά η σκέψη μας για να είναι σωστή πρέπει να συμφωνεί με την εξωτερική πραγματικότητα και τις αλλαγές της.

9 σχόλια:

  1. Ύλη είναι η αντικειμενική κατάσταση που μπορεί να μετρηθεί. Ο ορισμός τούτος μπορεί να απλωθεί από το συγκεκριμένο ουσιαστικό/επίθετο μέχρι την ενέργεια και τα πεδία της ή την ίδια την κίνηση της κοινωνίας και της ιστορίας ως μετρήσιμα πεδία έρευνας και ανάλυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο, προφανώς ο ορισμός που δίνεις είναι σωστός σε συγκεκριμμένα πλαίσια.
    Ομως η Υλη στην γενικώτερη μορφή της είναι μη μετρήσημο μέγεθος.
    Είναι σε μέγεθος και μορφές, άπειρη και αιώνια στο χώρο-χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, σε αυτό έχεις δίκιο. Αλλά και ο χώρος με το χρόνο μετριούνται. Γι' αυτό επιμένω όχι στη μορφή της, αλλά την ιδιότητά της να μετριέται σε όποια διάσταση, σε όποιο χώρο, όποια μορφή (απλά εμείς δεν έχουμε ακόμα όλα τα μέσα να την αντιλαμβανόμαστε ως τρισδιάστατα όντα και μαθηματικές εξισώσεις/φυσικούς τύπους κατάλληλους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα σταθώ στο θέμα σκέψη και κατ' επέκταση σ' αυτό που λέμε πνεύμα. Είναι ή δεν είναι ύλη;

    Και αφού παράγεται από κάτι υλικό, τον εγκέφαλο, ως παράγωγο μιας ύλης (με βάρος, όγκο κλπ) τί είναι;
    Δεν είναι ύλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σκέψη είναι υλική όχι μόνο επειδή παράγεται από ύλη, αλλά επειδή στηρίζεται στη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου (Νόμπελ πήρε κάποιος κάποτε για αυτή την ανακάλυψη) μέσω των νευρώνων. Η (αυτο)συνείδηση είναι κάτι άλλο που χωρά μεγαλύτερη συζήτηση, αλλά [προσωπικά τη θεωρώ υλική και μετρήσιμη (με κοινωνικά κριτήρια πια όμως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου Μιχάλη. Χαίρομαι που προβληματιζόμαστε όλοι. Αυτή είναι η ομορφιά της Φιλοσοφίας.
    Στο θέμα που βάζεις Μιχάλη, τιείναι πνεύμα, υπάρχουν πολλές φιλοσοφικές σχολές, με τις δικές της αντιλήψεις η κάθε μία.
    Αυτή που ακολουθώ εγώ, ο διαλετικός υλισμός,- οχι τυφλά και με σεβασμό στην συνεισφορά όλων-,καταλήγει οτι το πνεύμα αν και είναι παράγωγο της ύλης και δεν έχει δικιά του ύπαρξη, είναι κάτι διαφορετικό.
    Μνήμη, κρίση, φαντασία, αισθήματα, δεν έχουν αντικειμενική ύπαρξη αλλά μόνο υποκειμενική. Δλδ όσο ο συγκεκριμένος εγκέφαλος τα,,παράγει,,.
    Γι΄αυτό ο ορισμός της ύλης έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αντικειμενική ύπαρξη.
    Φυσικά αυτή είναι μια ερμηνεία όπως καταλαβαίνω εγώ τον ορισμό του Λενιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δείμο, κατά την γνώμη μου η σκέψη δεν είναι υλική.
    Δεν έχει αντικειμενική ύπαρξη.Το πνεύμα υπάρχει όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αντικειμενική μορφή της σκέψης φαίνεται όχι από την ίδια (τουλάχιστον τώρα), αλλά από τις αντιδράσεις του υποκειμένου. Είναι σαν τη μαύρη τρύπα που δε φαίνεται ή έναν αόρατο πλανήτη: υπάρχει, το ξέρουμε και το αποδεικνύει μαθηματικά μέσα από τη βαρύτητα, ενώ η σκέψη μέσα από τις ενέργειες, κινήσεις κι αντιδράσεις του υποκειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ότι αφορά το είδος μας,πρέπει να θεωρηθούμε ως σκεπτόμενη ύλη, η επιτομή της οργανικής ύλης. Ασφαλώς και το εγκεφαλικό προϊόν έχει υλική υπόσταση, από όποια πλευρά κι αν το ψηλαφίσει το ζήτημα.
    Ως προς το αν έχει αλλάξει η θεώρηση ή μάλλον καλύτερα η εντύπωση που είχαμε ή έχουμε για την ύλη μπορώ με σχετική βεβαιότητα να ισχυριστώ ότι καθώς το είδος μας προχωρεί τσακίζοντας τα φράγματα της άγνοιας, το ένα μετά το άλλο η γνώμη μας για την ύλη θα αλλάζει συνεχώς.Ο σκοτεινός!! Ηράκλειτος υποστήριξε κάποτε ότι πάντα ρεί. Εκείνο που μάλλον παραμένει αναλλοίωτο είναι ο τρόπος με τον οποίο η ύλη γίνεται αντιληπτή από μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή