Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κίνα-αρχαία Ελλάδα.Διαφορές στην φιλοσοφική σκέψη

Έχω γράψει σχετικά με τα κοινά σημεία των δυο αυτών πανάρχαιων πολιτισμών στην φιλοσοφική σκέψη, σε παλαιότερη ανάρτηση. Σήμερα θα θίξω πολύ συνοπτικά την διαφορά τους.
Η ανώτερη φιλοσοφική σκέψη της Κίνας ήταν μαζί με το Ταό, η αξιοπρόσεκτη σχολή του Ζεν.
Κατ΄αυτήν η φώτιση του πνεύματος γίνεται ξαφνικά, στιγμιαία, σπάζοντας την λογική ακολουθία της σκέψης , βρίσκοντας το πνεύμα σε πλήρη απομόνωση από τον εξωτερικό κόσμο.Μυστικιστικά με μεγάλη εσωτερικότητα.
Το αντίθετο ακριβώς με την αρχ. Ελληνική σκέψη. Η φώτιση, γίνεται κατόπιν επεξεργασίας της εμπειρίας , ακολουθώντας τους λογικούς κανόνες, φτάνοντας στην φώτιση και την λύση συγκρίνοντας τα αντίθετα.
Ο μυστικισμός έγινε για χιλιετίες η κυριαρχούσα φιλοσοφία της Ανατολής , ενώ η επιστημονική σκέψη της Δύσης.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι. Κι εγώ πιστεύω ότι η μεγαλύτερη διαφορά διαφορά είναι ακριβώς στον εσωτερικό ή εμπιρικό τρόπο προσέγγισης της αλήθειας. Οι Έλληνες -εξαιτίας της δημοκρατίας και των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτήν- ανέπτυξαν την επιστημονική παρατήρηση και τη διαλεκτική στη φύση (σοφιστές) με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Αντίθετα, οι Κινέζοι λειτούργησαν σε ένα πιο πλατωνικό επίπεδο, πιο μυστικιστικό, πιο εσωτερικό από τον Άνθρωπο αν και αυτός ήταν πάλι στο επίκεντρο, αλλά πιο ιδεαλιστικά ορώμενος και μακριά από κάθε διαλεκτική σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή