Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η Δωρική αντεπανάσταση

Το κίνημα του διαφωτισμού των Ιώνων φιλοσόφων γρήγορα βρέθηκε απέναντι από τα πυρά των φιλοσόφων κυρίως από την Σικελία -δωρικές αποικίες-  με προεξάρχοντα τον μυστικιστή Παρμενίδη
515-440 πχ
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η άρνηση τους να δεχτούν ότι συμβαίνουν αλλαγές στην Φύση-και στην κοινωνία που είναι επομένως επικίνδυνο πράγμα-.
Οι αριστοκράτες-δουλοκτήτες , συντηρητικοί , συσπειρώθηκαν στα λόγια του Παρμενίδη που δίδασκε  δεχόμενος την μοναδικότητα, την ενότητα και την αιωνιότητα του Ηρακλειτικού όντος , αδυνατούσε όμως να δεχτεί την κινητικότητα του  και την μεταβλητότητα του.
Έτσι ο Παρμενίδης όρισε το ον, ως <<εν , συνεχές, τετελεσμένον έμπλεον, ακίνητον, άναρχον, ταυτόν, έμπεδον ,ίσον κτλ>>.
Επίσης δεν δεχόταν την μαρτυρία των αισθήσεων, παρά μόνο την <<διαφώτιση>> του πνεύματος για την ανεύρεση της αλήθειας.
Από τον Παρμενίδη αρχίζει στην ουσία το άλλο μεγάλο ρεύμα της φιλοσοφίας με βάση τον μυστικισμό.

3 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα ότι ο Παρμενίδης είναι ο θεμελιωτής του μυστικισμού. Ωστόσο, νομίζω ότι ο μυστικισμός (με λατρευτική λογική βέβαια) είναι παλαιότερος. Και η μυστικιστική λογική ανάγεται στα αρχαϊκά χρόνια. Δεν επιμένω, βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο, ο Παρμενίδης ήταν το πρώτυπο του Πλάτωνα και του Σωκράτη , ειδικά στην άρνηση της μαρτυρίας των αισθήσεων και μαζί με τους Πυθαγόρειους είναι οι ιδρυτές της σχολής της μυστικιστικής σκέψης σαν επερξεργασμένο φιλοσοφικό σύστημα.
    Διότι ο μυστικισμός ορθά επισημαίνεις προυπήρξε με την μορφή της μαγείας και του μύθου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήξερα ότι λειτούργησε ως πρότυπο για την πλατωνική φιλοσοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή