Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πως η αρχαία Κίνα συνάντησε την αρχαία Ελλάδα

Η πιο παλιά και βαθιά δοξασία της αρχαίας Κίνας , πολύ πριν τον ερχομό και την εξάπλωση του Βουδισμού, πιο πριν από τον Κομφούκιο και τον Ταοϊσμό του Λάο-Τσε,  είναι ακόμη και σήμερα η πίστη στην ύπαρξη δυο δυνάμεων που στηρίζεται το Σύμπαν.Το Γιν και το Γιανγκ που συμβολίζονται όπως η εικόνα
.
Εκτός από την πίστη ότι έπρεπε  να λατρεύουν  διάφορα πνεύματα και θεούς-κατάλοιπα της κοσμοθεωρίας του ανιμισμού , κοινή σε όλους τους λαούς-, οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι το Σύμπαν εξαρτιόταν από την ισορροπία δυο δυνάμεων, των Γιν και Γιανγκ.Η δύναμη Γιν αντιπροσωπεύει το σκοτάδι, το αδύναμο, το θηλυκό, τη νύκτα, το φεγγάρι και τη γη.
Η δύναμη Γιανγκ αντιπροσωπεύει την ευφυΐα, τη δύναμη, το αρσενικό , την ημέρα , τον ήλιο και τον ουρανό.
Το πιο πάνω σύμβολο εκφράζει την ιδέα ότι είναι απαραίτητη η ισορροπία τους.
Αν δεν μπορούν να ισορροπήσουν επέρχονται συμφορές όπως ξηρασίες , πλημμύρες και καταστροφές.
Παρά τον μυστικισμό, η ιδέα είναι καθαρή. Μια διαλεκτική αντίληψη της φύσης παρόμοια με την αντίληψη του Ηρακλείτου και των Ιώνων φιλοσόφων της αρχαίας Ελλάδας για την συγκρότηση του σύμπαντος από δυνάμεις αντίθετες.
Οι αντιλήψεις βέβαια  των Ελλήνων είναι διαμορφωμένες από την παρατήρηση της φύσης , της εμπειρίας και της Λογικής.
Σήμερα , οι εξελίξεις της Φυσικής με την ύπαρξη της ύλης-αντιύλης που είναι δομημένο το Σύμπαν, εκτός των άλλων, μας οδηγούν πιο βαθιά στο  ,,μυστικό,, της ύπαρξης  των διαφόρων φαινομένων.



2 σχόλια:

  1. Το σύμπαν που γνωρίζουμε, (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) αποτελείται από ύλη. Η αντιύλη είναι ελάχιστη και όταν εμφανίζεται ζει ελάχιστα.
    Η σύγχρονη επιστήμη στοχεύει σε μια μονιστική ερμηνεία του σύμπαντος.
    Οι φιλοσοφικές δοξασίες είναι ενδιαφέρουσες και σεβαστές, και έτσι θα πρέπει να προβάλλονται. Η σύνδεσή τους με την επιστήμη είναι αυθαίρετη και στοχεύουν να δώσουν αίγλη και ισχύ σε ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dyer, είναι άλλο πράγμα η Επιστήμη και άλλο η Φιλοσοφία.
    Χαίρομαι που σου δίνω ερεθίσματα.
    Αλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του μπλογκ.
    Η αμφιβολία και η εύρευνα δεν πρέπει να σταματούν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή