Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί και ο απλός βοσκός έχει φιλοσοφία.Η πως η φιλοσοφική σκέψη διαμορφώνει το κάθε μέρα.

Η  Φιλοσοφία   δεν αφορά κάποιους μορφωμένους ειδικούς , που συνήθως όταν ομιλούν με την φιλοσοφική  ,,αργκό,, είναι πολύ δυσνόητοι. Αφορά τον κάθε άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή, ανεξάρτητα το μορφωτικό του επίπεδο.Συνήθως μερικοί άνθρωποι του λαού, είναι  άνθρωποι που με απλές, μεστές κουβέντες αποδίδουν βαθιά νοήματα.
Ο ορισμός το τι είναι ακριβώς Φιλοσοφία έχει φέρει πολλές φουρτούνες.Έχουν αποδοθεί πολλά νοήματα.Για να μην μπλέξουμε θα πούμε κάτι απλό.

Ας πούμε ότι η Φιλοσοφία είναι η γενική εικόνα που έχει σχηματίσει  ένα άτομο για τον κόσμο γύρω του.
Ανάλογα με την εικόνα που έχει διαμορφώσει , παραδέχεται μερικές αρχές και αξίες που τις εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή.Ίσως , αφορά την πλειοψηφία του κόσμου, ούτε καν γνωρίζει ή τον απασχολεί η Φιλοσοφία. Πράττει όμως και σκέπτεται με την γενική εικόνα που έχει σχηματίσει στον πνευματικό κόσμο. Μόνο τα πιο ανήσυχα πνεύματα απορούν για την καθημερινότητα και αμφιβάλλουν.
Έτσι όμως μπαίνουν στον δρόμο της έρευνας και ζουν μια πνευματική ζωή διαφορετική από τους άλλους ανθρώπους  ανώτερη..
Επομένως έχει τεράστια σημασία η Φιλοσοφία  και το πως σκέπτονται οι άνθρωποι.
Έχει τεράστια σημασία το τι Φιλοσοφικό σύστημα είναι κυρίαρχο στην κοινωνία γιατί  κάθε φορά που το Φιλοσοφικό σύστημα άλλαζε , οι κοινωνίες περνούσαν θυελλώδεις καιρούς.
Ένα Ιστορικό παράδειγμα είναι από την Αρχαία Ελλάδα.
Γιατί τα έργα του Ηρακλείτου, Δημόκριτου ,Θαλή κλπ δεν υπάρχουν σήμερα και τα γνωρίζουμε από αποσπάσματα στα γραπτά άλλων?
Ποιοι τα κατέστρεψαν και γιατί?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου