Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Οι αδυναμίες της γλώσσας

Η γλώσσα, που τόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην εξέλιξη του ανθρώπου συνυφαίνοντας την σκέψη χωρίς να ταυτίζεται με αυτήν, αποτελεί όμως και ένα μεγάλο εμπόδιο  στην συνεννόηση των ανθρώπων ειδικά σήμερα.
1. Με τις εξελίξεις της σύγχρονης επιστήμης αδυνατεί να εκφράσει τα νέα δεδομένα . Πχ. η κλασική φυσική έχει συγκροτηθεί και διατυπωθεί στα μέτρα του ανθρώπου περιγράφοντας , εξηγώντας και ασχολούμενη  με τις μεγάλες μάζες των σωμάτων και τις μικρές ταχύτητες.
Στην  νεώτερη  φυσική όμως  πως μπορούμε να περιγράψουμε τα κβάντα? υπάρχουν ναι ή όχι?
Πως μπορείς να περιγράψεις μια σφαίρα με  διάμετρο ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του εκατοστόμετρου?
2. Ευνοεί τον απατηλό απλοϊκό ρεαλισμό και ανθρωπομορφισμό. Πχ. τι σημαίνει   ,,η φλόγα χορεύει,, ,, ο ήλιος βασιλεύει,, ,, η,, η φύση τιμωρεί,,?
3. Προκαλεί σύγχυση και παρεξηγήσεις στις  ίδιες τις λέξεις, έτσι που ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το νόημά τους και γίνονται θύματα απατεώνων.
Τι σημαίνει  ,, Δημοκρατία,,? ,,Μεταρρύθμιση,, ? ,, Σοσιαλισμός,,?
Όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην διαφήμιση και στην καθημερινή μας ζωή, συνεχώς οι λέξεις αλλάζουν νοήματα  διαφορετικά , ανάλογα με την εποχή αλλά και τις ιδιαιτερότητες των  ομάδων ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν και εννοούν διαφορετικά νοήματα.

5 σχόλια:

 1. Πολύ έξυπνη παρατήρηση. Αν και η γλώσσα θα βρει τον τρόπο της να μεταφέρει ένα μήνυμα, ωστόσο, πολύ έξυπνη η παρατήρηση για τις σύγχρονες επιστήμες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλησπέρα markos
  να και μια άλλη σχετική ανάρτηση http://hegel-platon.blogspot.com/2012/04/2.html
  βέβαια η δική σου, το θέτει ευρύτερα το ζήτημα και συμφωνώ
  χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα Χτίνα. Σε ευχαριστώ για την παραπομπή.
  Θα την διαβάσω.
  -παρεπιπτόντως δεν μπορώ να επισκεπτώ στο βλογκ σου.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. το είχα κλείσει για λίγες μέρες
  καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή