Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τίποτα δεν γίνεται από το τίποτα

Αυτή η φράση αποδίδεται στον Επίκουρο , αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα του διαφωτισμού των Ιώνων φιλοσόφων, ιδίως του Δημόκριτου.

Ο Επίκουρος ακολούθησε τους ατομικούς στην Φυσική . Έτσι γι΄αυτόν ο κόσμος αποτελείται από άτομα και κενό.Το Σύμπαν  ήταν , είναι και θα είναι στην απέραντη αιωνιότητα το ίδιο.
Υπάρχουν άπειροι κόσμοι, όμοιοι ή  διαφορετικοί από τον  δικό μας,ζωή υπάρχει και σε άλλους κόσμους .
Όλα τα σώματα στην Φύση είναι απλά ή σύνθετα και όλα στο τέλος διαλύονται σε άτομα και επανέρχονται με νέες μορφές  μέσα στον άπειρο χώρο και χρόνο.
Αυτό είναι για να θυμηθούμε και τον Ηράκλειτο το αιώνιο συμπαντικό παιγνίδι.
Όλα αλλάζουν και το μόνο αιώνιο είναι η ίδια η αλλαγή.
Αυτές οι λαμπρές σκέψεις της  Ιωνικής σχολή , υποχώρησαν αργότερα και επισκιάστηκαν από την λεγόμενη Δωρική αντεπανάσταση που την εκπροσωπούσαν ο Πλάτων και οι Πυθαγόρειοι.
Θα ασχοληθούμε για την δική τους προσφορά προσεχώς.

2 σχόλια:

  1. Οι Ίωνες φιλόσοφοι ουσιαστικά ήταν αυτοί που έφεραν για πρώτη φορά τη διαλεκτική της φύσης και αργότερα οι σοφιστές τη συνέδεσαν με τον ανθρωποκεντρισμό. Περιμένω με αγωνία τις απόψεις σου για τους Ίωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο, οι απόψεις μου για τους Ιωνες φιλόσοφους έχουν αναπτυχθεί σε προηγούμενο ποστ. Η συμβολή τους στην Φιλοσοφία και στην βάση της επιστήμης ήταν καθωριστική.
    Θα μας απασχολήσουν όμως αρκετά και σε επόμενες αναρτήσεις γιατί ΄αδικα ενοχοποιήθηκαν από τους πλατωνιστές που δεν πρόσφεραν τα ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή