Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δεν φοβάμαι, δεν ελπίζω, είμαι ελεύθερος;

Ο Καζαντζάκης , ό μεγάλος αυτός διανοητής, έγραψε στην ταφόπλακα του, την γνωστή φράση που τον αντιπροσώπευε καλύτερα. ,,Δεν φοβάμαι τίποτε, δεν ελπίζω σε τίποτε , είμαι ελεύθερος,,.
Άραγε είναι έτσι τα πράγματα?

Ο Νίκος  Καζαντζάκης είναι ένα πολύ δυνατό και ζωηρό πνεύμα και εντυπωσιακός συγγραφέας.
Επηρεάστηκε κατά αρχήν από το φιλόσοφο Νίτσε, από τον Μαρξ, αλλά περισσότερο από όλους από τον Βουδισμό.
Γι΄αυτό και η φράση που πραγματεύομαι , στην ουσία της είναι καθαρά βουδιστική.
Πιστεύω οτι  μέσα σε μερικά πλαίσια είναι σωστή, αλλά αν τραβηχτεί στα άκρα ο άνθρωπος που δεν φοβάται τίποτε, δεν ελπίζει σε τίποτε, δεν έχει ανάγκη να αγωνιστεί και για τίποτε.
Αλλά τότε τι μένει?

3 σχόλια:

  1. Δεν ήταν έτσι ακριβώς το νόημά του. Ως υλιστής που πέθανε δεν είχε ανάγκη από καμία θρησκευτική ελπίδα και δε φοβόταν ως άνθρωπος καμία εξωανθρώπινη δύναμη και άρα έφυγε ελεύθερος από το θρησκευτικό ζυγό που κατάτρεχε επί χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο, δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσει κανεις το Καζαντζάκη.
    Σε πολλά σημεία είναι αντιφατικός.
    Απλώς εγώ βάζω κάποιες σκέψεις για προβληματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο αντιφατικός, αν παρακολουθήσεις φιλολογικά και φιλοσοφικά τη ζωή του. Πρέπει όμως να εξεταστεί βήμα-βήμα κι όχι συνολικά γιατί έπιασε μέσα στην οδύσσεια των αναζητήσεών του πολλά θέματα. Αν όμως τον προσεγγίσεις βήμα-βήμα σε κάθε πτυχή της ζωής του και του έργου του θα αντιληφθείς το μετασχηματισμό των ιδεών του από το Χριστιανισμό προς τον απόλυτο υλισμό και τις αριστερές προσεγγίσεις του. Μην ξεχνάς πως ο ίδιος μόνο άρτιο έργο του θεωρούσε την "Οδύσσειά" του, γιατί ακριβώς περιέκλειε ολη τη φιλοσοφία των αναζητήσεών του.

      Διαγραφή