Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Το κόκκινο αυγό και ο διαλεκτικός συμβολισμός του

Το κόκκινο αυγό συμβολίζει την ανάσταση στην Χριστιανική θρησκεία  και είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις λαϊκές παραδόσεις ιδίως του Ελληνισμού.Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία αρκετά και με την διαλεκτική σκέψη.

Μέσα από την φαινομενικά νεκρή ύλη του αυγού και με τις κατάλληλες συνθήκες ,,ξαφνικά,, σε πολύ σύντομο χρονικό  διάστημα η νέα ζωή σπάει το κέλυφος και αναδύεται.
Αυτή η παρατήρηση  που συμβαίνει στον φυσικό κόσμο, οδήγησε σε  θρησκευτικούς συμβολισμούς και συνδέθηκε με την ανάσταση του Χριστού.
Η Διαλεκτική σκέψη που εξηγώντας τις αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς γύρω μας ,το είχε  διατυπώσει με την φράση ότι όλα όσα συμβαίνουν παίρνουν την μορφή της τριάδας   θέση-αντίθεση -σύνθεση.
 Κάθε μορφή υλική ή πνευματική ,συνυπάρχει από την γέννησή της με το αντίθετό της, ευρισκόμενη όμως και σε  διαπάλη. Η  ,,διαπάλη,, αυτή είναι όρος της ύπαρξής της αλλά και δημιουργία του νέου που παρουσιάζεται  απότομα -όπως η νέα ζωή από το αυγό- λόγω αυτής της  διαπάλης , ξεπερνώντας και τα δυο συνεχίζει,  εμπεριέχοντας  όμως στην νέα του ύπαρξη την δική του αντίθεση.
Ο θυμόσοφος λαός μας το θέτει πιο απλά. Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα?

4 σχόλια:

  1. καλό πάσχα!
    εύστοχος όπως πάντα
    χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί μόνο με την Ανάσταση του Ιησού; Γιατί έφαγες την Ανάσταση του Όσιρι ή την ελληνική του Αδώνιδος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με το κόκκινο αυγό συνδέεται ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία ιιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή