Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τι είναι η εσωτερική ελευθερία;Απαντά ο δούλος Επίκτητος.

Κατά την περίοδο  της  Ρωμαϊκής  αυτοκρατορίας  και ενώ είχε καταργηθεί η Δημοκρατία, κυριάρχησε η Στωική φιλοσοφία που στην Ρώμη την εκπροσωπούσε ο δούλος Επίκτητος.
Στις νέες συνθήκες ζωής που το άτομο είτε ήταν δούλος ή πολίτης της Αυτοκρατορίας,  στην ουσία  βρισκόταν κάτω από την εξουσία του πανίσχυρου αυτοκρατορικού μηχανισμού και ευρισκόμενο σε αδυναμία, βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι ιδέες του να  δέχεται κανείς τις  δυσκολίες της ζωής Στωικά  και να καλλιεργήσει την εσωτερική ελευθερία.
Απόστολος της εσωτερικής ελευθερίας ο δούλος Επίκτητος , 50-135 μ.χ. , επισήμανε μέσα στον άνθρωπο ένα χώρο, όπου η εξουσία ή ο δελεασμός από εξωτερικά αγαθά δεν μπορούν να εισβάλλουν αν αδιαφορήσουμε για τα πράγματα που δεν είναι στην εξουσία μας και έτσι να λυτρωθούμε από τα πάθη.-πολλές ομοιότητες με την βουδιστική σκέψη που θα αναφερθούμε σε άλλο ποστ-.
Θαυμαστής του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος 121-180 μ.χ., έγραφε ότι η αδιάκοπη μεταβολή των πραγμάτων μας οδηγεί στο να μην επιθυμούμε και να μην φοβόμαστε τίποτα το εξωτερικό , να ακολουθούμε την φυσική πορεία του κόσμου και να καλλιεργούμε την εσωτερική ελευθερία που είναι σύμφωνη με την λογική μας.
Πόσο πολύ είχε αλλάξει η εποχή από τον ιδανικό του  ενεργού Αθηναίου πολίτη ότι κακός πολίτης είναι αυτός που δεν ασχολείται με την πολιτική για να αλλάξει τα πράγματα!
-Η κάθε φιλοσοφία είναι γέννημα των επικρατουσών συνθηκών ζωής-.

1 σχόλιο:

  1. Η στωική σχολή λειτούργησε ως ένα ισχυρό άλλοθι για τους κυβερνήτες και μία αντι-θρησκευτική εναλλακτική πρόταση για τους κατατρεγμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή