Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τρεις κατηγορίες ανθρώπων στους Ολυμπιακούς της ζωής

Όταν έτυχε να βρίσκεται ο Αριστοτέλης στην Ολυμπία για να παρακολουθήσει τους αγώνες, ρωτήθηκε πως βλέπει τους  ανθρώπους που τους παρακολουθούν  και ποια κατηγορία είναι κερδισμένη.
Απάντησε ότι διακρίνει τους ανθρώπους σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη  βρίσκονται οι διάφοροι έμποροι που βρίσκονται στους αγώνες με το μυαλό τους στα αναμενόμενα κέρδη.
Στην δεύτερη βρίσκονται οι αθλητές που αγωνίζονται για την φήμη και την δόξα.
Τέλος , στη τρίτη βρίσκονται οι θεατές που δεν επιζητούν αυτά που επιδιώκουν οι δυο προηγούμενες κατηγορίες ανθρώπων,  γιατί βρισκόμενοι σε αυτάρκεια ,επιδιώκουν την τέρψη της γνώσης και κρίσης.
Το ιδανικό του ευτυχισμένου ανθρώπου κατά τον Αριστοτέλη  είναι πρώτα από όλα η αυτάρκεια που συνοδεύεται με την  φρόνηση και την δικαιοσύνη.
Πολλές ερμηνείες μπορούμε να  δώσουμε σε αυτές τις απόψεις σήμερα , μη ξεχνώντας βέβαια ότι μας χωρίζουν όχι μόνο 2.500 χρόνια αλλά και συνθήκες ζωής τελείως διαφορετικές.
-Πιθανόν το πρότυπό του να ήταν ο αριστοκράτης γαιοκτήμων που ευρισκόμενος σε  καλή οικονομική κατάσταση ,  γυμνασμένος και με υγεία, ενδιαφέρεται η ματιά του στην ζωή να εισχωρήσει πίσω από τα φαινόμενα  και τα παροδικά, σε αυτά που αξίζουν πιο πολύ-.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι όταν  έχουμε τα απαραίτητα και  την υγεία μας ,  να μην προσκολληθούμε σε ματαιοδοξίες, αλλά  να απολαύσουμε την ζωή στις μικροχαρές γιατί αυτές αξίζουν περισσότερο.

2 σχόλια:

  1. Ο Αριστοφάνης έλεγε στα έργα του:

    "Ω σοφότατοι θεαταί"

    Είναι μεγάλη η ευθύνη μιας τέτοιας θέσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως έγραψα Μαρία, είναι πολύ δύσκολο να εμβαθύνουμε σε λόγια που ειπώθηκαν χιλιάδες χρόνια πίσω.
    Τι σημαίνει θεατής?
    Εχοντας υπ΄όψη μας την μεγάλη σημασία της αυτάρκειας του Αριστοτέλη και το παν μέτρο άριστον που χαρακτηρίζει τους αρχ. έλληνες , ίσως τον ερμηνεύουμε σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή