Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η ταινία Matrix πνευματικό παιδί του επίσκοπου Berkeley

Η γνωστή ταινία Matrix  που τόσο εντυπωσίασε, ιδίως τους νέους  με την εικονική πραγματικότητα, βασίζεται πάνω στην κοσμοθεωρία του Ιρλανδού επίσκοπου Μπέρκλευ , του πιο ακραίου αντιπρόσωπου του υποκειμενικού ιδεαλισμού.
Πιστεύω πως είναι σε όλους γνωστή και από τον κινηματογράφο αλλά και από την  tv -έχει προβληθεί αρκετές φορές- η ταινία Matrix.
Στην ταινία καλείται ένας χάκερ από μυστηριώδεις ανθρώπους ,να γλυτώσει την ανθρωπότητα από ρομπότ που έχουν δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα και έτσι κατευθύνουν τα πάντα  όπως επιθυμούν.
Η εικονική πραγματικότητα , το Matrix, περιβάλλει τους ανθρώπους σε μια ολοκληρωμένη ψευδαίσθηση  ευχάριστη και αποβλακωτική σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και αν μερικοί αντιλαμβάνονται ότι είναι ψευδαίσθηση , την προτιμούν από μια πολύ σκληρή πραγματικότητα που τους περιμένει.
Η κοσμοθεωρία του Ιρλανδού επίσκοπου Μπέρκλευ μας ομιλεί για την ίδια κατάσταση του κόσμου.
Είναι η πιο ακραία μορφή του Ιδεαλισμού. Ο Πλάτων παραδεχόταν σαν αληθινό τον κόσμο των ιδεών και θεωρούσε κακέκτυπο τον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις.
Ο  Μπέρκλευ προχώρησε πιο μακρυά και  δεν παραδέχεται καθόλου ότι υπάρχει ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας , γιατί  τα ερεθίσματα των αισθήσεών μας είναι πνευματικές δημιουργίες του εγκεφάλου μας και μόνο.
Αν βλέπω ένα κόκκινο ρούχο δεν σημαίνει ότι υπάρχει. Το κόκκινο και το ρούχο είναι πνευματικά δημιουργήματα του εγκεφάλου μου και δεν έχουν αντικειμενική υπόσταση.
Όλος ο κόσμος δηλαδή είναι ένα απέραντο Matrix,  όχι των ρομπότ αυτή την φορά , αλλά ενός μεγάλου πνεύματος πολύ ισχυρού.
Η παράξενη και πολύ ακραία θεωρία μόνο με την δοκιμασία της πράξης και της πρακτικής επαλήθευσης καταρρέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου