Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Γνώση αποκτάμε με δύο τρόπους.Ενορατικά και Διάμεσα. Γιατί?

Γνώση Διάμεση είναι η διαδικασία της ανθρώπινης σκέψης που ανάγει τις ποιότητες σε ποσότητες,οργανώνει ορθολογικά  την πολλαπλότητα των φαινομένων και διαπιστώνει σχέσεις και αιτίες εκεί που ο κοινός νους αντιλαμβάνεται αυτοτελή και στατικά όντα.
Είναι γενικά ο επιστημονικός τρόπος σκέψης.
Γνώση Ενορατική είναι αντίθετα, ο μυστηριώδης εκείνος φωτισμός του πνεύματος που συλλαμβάνει ξαφνικά την ύπαρξη κάποιας ουσιαστικής σχέσης στον κόσμο των φαινομένων.
Ποιός τρόπος σκέψης είναι ο έγκυρος και γιατί?

3 σχόλια:

  1. εγκυρότητα και ισχύς...
    έγκυρος τρόπος είναι ο επιστημονικός μιας και μπορεί να αποδείξει με μετρήσιμα δεδομένα αιτιώδεις σχέσεις.όμως για να πάει κανείς πέραν των παραδεδεγμένων, για να παραχθεί νέα γνώση, χρειάζεται αυτό το "άλμα" της φαντασίας, η αναλαμπή, αυτό που αλλιώς καλείται και απαγωγικός συλλογισμός.η αλήθεια παραδόξως, μας αποκαλύπτεται τότε όχι ως κάτι νέο, αλλά ως η ανα-γνώριση αυτού που ήδη φέραμε μέσα μας.γιατί;
    γιατί μάλλον δεν είμαστε μόνο μέρος του όλου, αλλά φέρουμε και το όλον μέσα μας.
    γι'αυτό και η τέχνη-εικασία, πρέπει να συνυπάρχει με την τεχνική-επιστήμη.αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι στην πλάνη των ποσοτήτων, του υλισμού.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την.Νομίζω οτι τοποθετείς το θέμα σε σωστή βάση.
    Ο διάμεσος τρόπος σκέψης είναι εκείνος που εξετάζει την πραγματικότητα βήμα προς βήμα , περνώντας από το ένα σημείο στο άλλο, πατώντας στέρεα στην λογική.
    Ο ενορατικός τρόπος σκέψης , είναι το <> εκείνο που ξαφνικά σαν αναλαμπή μας δίνει το βάθος εκείνου που ερευνούμε.πχ. ο Αρχιμήδης όταν βγήκε από το λουτρό του γυμνός, φωνάζοντας <>.
    Τελικά αν το ψάξουμε πιο πολύ ,ο ένας τρόπος συμπληρώνει τον άλλο. δλδ. ο ενορατικός δεν έρχεται ξαφνικά αλλά μετά από μια μακροχρόνια σκέψη και αναζήτηση του αντικειμένου.
    Και ο διάμεσος αναλαμβάνει να τελειοποιήσει την ανακάλυψη του ενορατικού.
    -Η φιλοσοφία του ΖΕΝ στηρίζεται αποκλειστικά στον ενορατικό τρόπο σκέψης.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπου έχει εισαγωγικά , δεν πήρε το σύστημα τις λέξεις,, άλμα,, και ,,εύρηκα,,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή