Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Από τον Μύθο στον Λόγο. Το μεγάλο άλμα.

Το μεγάλο άλμα στην ανθρώπινη σκέψη που γέννησε την Φιλοσοφία και την Δημοκρατία -αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα στοιχεία- ξεκίνησε στην Αρχαία Ελλάδα τον 6.-5.αι. π.χ.
Ήταν η εποχή που συντελέστηκαν βαθιές αλλαγές στην κοινωνική δομή των Ελληνικών πόλεων-κρατών. Εποχή αλλαγών στην τεχνολογική εξέλιξη , στην ναυτιλία, στο εμπόριο, στο γραπτό-για πρώτη φορά -δίκαιο, στα γράμματα και στην τέχνη.
Η αριστοκρατία της γης είχε υποχωρήσει μετά από σκληρές κοινωνικές συγκρούσεις και είχε παραχωρήσει την πολιτική εξουσία στην αναδυόμενη τότε τάξη των εμπόρων και των τεχνιτών.
Μαζί τους είχε συνταχθεί και η τάξη των αγροτών και όλοι μαζί αποτελούσαν των νέα λαϊκή συμμαχία.
Η καινοτομία στην τεχνική, που χάριν αυτής εξαρτιόταν η πρόοδος επέφερε και νέους τρόπους γενικών αντιλήψεων.
Η κυρίαρχη αντίληψη που ερμήνευε την  γέννηση και ύπαρξη του κόσμου στην μυθολογία και στις έριδες των θεοτήτων  παραχώρησε την θέση της στην αντίληψη ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την λογική σκέψη συνδυασμένη με την παρατήρηση και την εμπειρία για ερμηνεύσουν τα διάφορα φαινόμενα. Έτσι γεννήθηκε για πρώτη φορά η Φιλοσοφία , πρώτα στα παράλια της Μικράς Ασίας όπου ανθούσε ο Ιωνικός πολιτισμός με τον Θαλή τον Μιλήσιο, τους  Αναξίμανδρο , Αναξιμένη και κυρίως τον Ηράκλειτο. Για να ακολουθήσει μετά η μεγάλη σειρά των λαμπρών Ελλήνων φιλοσόφων.
Έκτοτε η φιλοσοφική σκέψη ακολούθησε των κοινωνική πορεία -μια και είναι δημιούργημά της- σε όλα τα ζενίθ και ναδίρ, την επηρρέασε και  δέχθηκε επιρροή  από αυτήν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου