Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οταν η Αθηναϊκή Δημοκρατία καταταδίκασε τον Σωκράτη είχε δίκιο;

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν η πιο ανοικτή σε κάθε λογής σκέψη και ιδεολογία και ειδικά προς τους σοφιστές φιλοσόφους που δίδασκαν καινούργιες ιδέες και τους έδινε πρόθυμα καταφύγιο και αρκετό χρήμα.Βαρύνεται όμως και για την εξορία μερικών φιλοσόφων -Αναξαγόρα- και κυρίως για την καταδίκη του Σωκράτη.
Ο Σωκράτης ανήκε και εκείνος στο νέο ρεύμα την φιλοσοφίας που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και που αναστάτωσε τον παλιό τρόπο σκέψης.
Σε αντίθεση όμως με τους σοφιστές , προσπαθούσε να βρει πίσω από τις διαρκείς αλλαγές σταθερά σημεία αναφοράς και αξίες βασιζόμενος κυρίως στον καινούργιο τρόπο σκέψης-που θεοποιήθηκε σε όλη την αρχαία Ελλάδα την Λογική-.
Ο Σωκράτης αμφισβητούσε τον λεγόμενο κοινό νου και πίστευε μόνο στους ειδικούς.
Αν αυτό είναι σωστό χωρίς αμφιβολία για τα ειδικά θέματα, στο ζήτημα της Δημοκρατίας τον οδήγησε αυτή του η σκέψη, σε συμπεράσματα αντιδραστικά και φιλο-αριστοκρατικά.
Ένας σοβαρός λόγος που καταδικάστηκε είναι γιατί όλοι σχεδόν οι μαθητές του, Πλάτων , Κριτίας, Ξενοφών ήταν επιφανείς γόνοι αριστοκρατών και άσπονδοι εχθροί της Δημοκρατίας.
Καταδικάστηκε επιεικώς στην αρχή, αλλά η υπεροπτική και αλαζονική του στάση προς το Δικαστήριο και την Δημοκρατία επέφεραν τελικά την καδίκη  του  σε θάνατο.

3 σχόλια:

  1. Ναι είχε δίκιο. Αν κάποιος σκεφτεί το αθηναϊκό δικαστικό σύστημα θα δεχτεί αυτό λέω εμφατικά. Αν σκεφτείς ότι οι "δικαστές" ήταν πολίτες και κλήρωναν τη απόφανσή τους και να λάβεις υπόψη ότι στο δικαϊκό σύστημα οι δύο πλευρές έθεταν δύο ποινές (κι έβγαινε μία μέση οδός). Ο Σωκράτης απαίτησε ως ποινή τιμητική διάκριση (δωρεάν σίτιση κλπ) και οι άλλοι το θάνατό του. Έτσι, λοιπόν μέση οδός δεν υπήρχε και οι δικαστές επέλεξαν και κληρώθηκε η θανατική καταδίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.sgt.gr/gr/programme/event/688
    πάμε;
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μκάρι να βρισκόμουν στην Αθήνα να παρακολουθήσω.
    Θα προσπαθήσω στο διαδίκτυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή