Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

O Aναξίμανδρος πέτυχε να συλλάβει την έννοια της αφθαρσίας της ύλης

Ο ΄Ιωνας σοφιστής φιλόσοφος Αναξίμανδρος , 610-546 πχ , κατάφερε σε μια εποχή που αποτελεί την πρώιμη  χαραυγή του ανθρώπινου πνεύματος, να συλλάβει την αφθαρσία της ύλης  και να    διαισθανθεί και να υποθέσει πρώτος ότι ο άνθρωπος έχει προέλθει ,,εξ αλλοειδών ζώων,, , αιώνες πριν από
τον Λαβουαζιέ και τον Δαρβίνο.
Μετά τον Θαλή τον Μιλήσιο ,  η Ιωνική επανάσταση , όπως αποκαλέστηκε από τους  αρχαίους  Έλληνες, παρουσίασε το Αναξίμανδρο σαν συνεχιστή της ριζοσπαστικής νεοτερικής σκέψης.
Ο Αναξίμανδρος έχοντας σαν δεδομένο τις ταυτόσημες  θεογονικές  παραστάσεις του Χάους, της Νύκτας, του Αέρα και του Ωκεανού, κατάφερε να κατανοήσει την δομική  υπόσταση του υλικού κόσμου και να θεωρήσει σαν αρχή του σύμπαντος την έννοια της  αδιαμόρφωτης  μάζας.
Αυτήν την έννοια την ονόμασε ,,Άπειρον,,.την οποία θεώρησε ως  ,, αθάνατον,,. Έτσι πέτυχε να συλλάβει την αφθαρσία της ύλης , αιώνες πριν τον μεγάλο Γάλλο επιστήμονα Λαβουαζιέ που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Χημείας.
Αλλά και για την εμφάνιση της ζωής έδωσε εξηγήσεις και πρώτος υπόθεσε από όλον τον κόσμο, ότι και ο άνθρωπος 'εχει προέλθει ,, εξ αλλοειδών ζώων,, πολύ πριν την επανάσταση και τον σεισμό που προκάλεσε η θεωρία του Δαρβίνου.

2 σχόλια:

  1. Εννοείται ότι πριν από όλους οι Έλληνες γνωρίζουν. Οι υπολοιποι αντιγράφουν και χρησιμοποιούν την προυπάρχουσα γνώση προς όφελός τους. Και το χειρότερο. Δεν αναφέρουν καν τους δασκάλους τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Μαρία , η πρώϊμη χαραυγή του ανθρώπινου πνεύματος ανέτειλλε στην αρχαία Ελλάδα.
    Οι βάσεις της Φιλοσοφίας, της Επιστήμης, της Τέχνης, της Πολιτικής κ.α. ετέθηκαν σε μια εποχή που δικαιολογημένα όλη η ανθρωπότητα έμεινε έκθαμβη.
    Τι άντίθεση όμως με την σημερινή παρακμιακή Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή