Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

O Λόγος η βάση των πάντων

Ο ελληνικός πολιτισμός. στηρίζεται πρώτα και κύρια στον λόγο, δηλαδή στην συγκροτημένη σκέψη και την έκφρασή της, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την από κοινού αναζήτηση της αλήθειας.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ζεϊμπέκικο.Ο μοναχικός χορός του απόλυτου πάθους

Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν είναι για όλες τις ώρες και ούτε για όλους τους ανθρώπους.
Αρκετοί προσπαθούν να το χορέψουν , με το βλέμμα κυρίως στους παρευρισκόμενους , προσπαθώντας να επιδείξουν τα ,,ψαλίδια,, ή τις τούμπες.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Γνώση είναι δύναμη

Η Γνώση είναι δύναμη , είναι η συμπύκνωση της σκέψης του Fr. Bacon , μεγάλου θεωρητικού της Επιστήμης και με πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή του.
Ευρισκόμενος σε αντιπαράθεση με την κατεστημένη αντίληψη της εποχής του, την σχολαστική κοσμοθεωρία του Μεσαίωνα, που προσκολλημένη  στην  ,, καθαρή,, λογική, που θεωρούσε περιττό να ασχοληθεί με τον πραγματικό κόσμο.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι Σκεπτικοί

Στους Αλεξανδρινούς χρόνους και αφού η Ελληνική Φιλοσοφία βρισκόταν στην δύση της, ο άνθρωπος έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του , ιδίως μετά την κατάλυση της πόλης-κράτους και της Δημοκρατίας.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο πραγματισμός και η πραγματικότητα

Στο ερώτημα αν  μπορούμε να γνωρίσουμε ή όχι την πραγματικότητα, ο πραγματισμός δίνει την εξής απάντηση:  το ερώτημα δεν τίθεται σωστά. Δεν μας ενδιαφέρει αν μπορούμε να γνωρίσουμε ή όχι την πραγματικότητα , αλλά αν η γνώση που αποκτήσαμε μπορεί να μας ωφελήσει ή όχι.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Οι τρεις μεγάλες κοσμοθεωρίες του ανθρώπου

Στην διαδρομή και εξέλιξή του ο άνθρωπος δημιούργησε τρεις μεγάλες κοσμοθεωρίες.
Τρεις κοσμοθεωρίες που του έδωσαν τα αναγκαία  ψυχικά πνευματικά εργαλεία για να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του , αλλά κυρίως για να κυριαρχήσει επί της Φύσης αλλά και των συνανθρώπων του.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόβλημα του θανάτου

Το πρόβλημα του θανάτου κατέχει σχεδόν από πάντα την κεντρική θέση σε κάθε ανθρώπινη κοσμοθεωρία μεγάλη ή μικρή και  αποτελεί  κομβικό σημείο που γύρω του αναπτύσσονται οι πιο διαφορετικές σκέψεις και προβληματισμοί.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

O Γοργίας και ο επικοινωνιακός λόγος

Στην σημερινή  πολυσύνθετη  εποχή  που  το κριτήριο της  απόλυτης αλήθειας αμφισβητείται , ο τρόπος επικοινωνίας και παρουσίασης της  πραγματικότητας  έχει απογειωθεί και έχει απωθήσει την πραγματική αλήθεια στο περιθώριο ,φέρνοντας τον Γοργία και πάλι στο προσκήνιο.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

To DNA υπεύθυνο για αντικοινωνικές συμπεριφορές;

Ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας αυτές τις ημέρες  από τους μαθητές των σχολείων του τόπου μου  το DNA,   για να διεξαχθούν έρευνες για την αντικοινωνικότητά των μαθητών.
Η  ολοένα αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά  ορισμένων μαθητών έχει  σχέση με τον DNA ;  και  πόσο άραγε;